Existentiell hälsa
- Fredrik Dannsäter
- 23 feb.
- 4 min läsning

Vad är hälsa egentligen? Ibland känns det alldeles glasklart vad det innebär att ha god hälsa, medan det andra stunder kan kännas mycket svårare att definiera hälsa. Jag skrev i ett av mina tidiga inlägg om WHOs definition av hälsa som tredelad i fysisk, psykisk och social. Även om alla de parametrarna kan visa fullgod status känns det ibland ändå som att man är långt ifrån välmående. Definitionen av hälsa som “avsaknad av ohälsa” kan därför kännas bristfällig. Det här inlägget kommer att beröra olika typer av hälsa, framförallt med fokus på begreppet “existentiell hälsa”. Självklart blir det också beskrivning av nuläget i företagsprocessen och så klart även aktiviteter utomhus så här i sportlovstider, t.ex. skridskor med fantastiska barn!
Begreppet hälsa, vilket mitt företag bygger på, är ett mångfacetterat koncept. Jag fick ett tips från en av min mammas äldsta vänner på ett radioavsnitt i programserien I hjärnan på Louise Epstein. Avsnittet heter Må bättre av att hitta mening i livet och finns på Spotify. Det är 23 minuters oerhört värd lyssning och rekommenderas starkt! Tusen tack till fantastiska Lilian för tipset! Gästen i avsnittet är Anders Rosengren, professor i molekylär biologi vid Göteborgs universitet och författare av nya boken En oväntad glänta som tar avstamp i Tomas Tranströmers diktvärld som ett sätt att angripa hälsa från ett annat perspektiv - s.k. existentiell hälsa. Begreppet innebär att kunna uppleva en större mening i livet, ofta i andlig mening, och bära med sig den känslan för att kunna hantera de upp- och nedgångar som är livets berg- och dalbana. Det finns en hel del forskning kring existentiell hälsa, däribland den här doktorsavhandlingen för er som vill läsa mer. Anders Rosengren tycker jag gör en väldigt fin åtskillnad i begreppsläran för att tydliggöra vad det handlar om. Det handlar inte om att söka meningen med livet, utan meningen i livet. Existentiell hälsa handlar alltså inte om att söka efter den stora svårfunna meningen med livet, utan att uppleva meningsfullhet i livets olika små stunder, t.ex. genom en härlig skridskodag med barnen på sportlovet med full närvaro i stunden. Ett av Rosengrens främsta tips för att höja den existentiella hälsan är också att vara ute i naturen en stund varje dag då naturen verkar helande och ger känslan av mening via något större än dig själv.

Existentiell hälsa beskrivs också av Rosengren som länkat till begreppet flow inom psykologi, ett begrepp som jag tidigare har skrivit om i bloggen. Det beskrivs som ett sätt att hitta flyt i olika livssituationer, bli helt uppslukad i stunden och följa med på den resa dit livet för dig. Det handlar, enligt Rosengren, om att våga lita på att du förs i rätt riktning, men ändå vara fast grundad i dina egna värderingar. Det här borde vara naturligt, men är så svårt för många av oss. Därför tänker jag att vi behöver träning i just den här konsten; att förstå dig själv, dina behov och dina värderingar, men också att kunna vara närvarande i stunden. Kanske kan det där som borde vara självklart också upplevas självklart efter lite övning. Som jag har nämnt tidigare upplever jag att det faller sig mer naturligt för djur att vara i stunden, varför jag valde att låta familjens hund Vilja helt styra färden här om dagen. Långt ut på Tinnerö naturreservat, i delar där vi tidigare inte har gått, lade hon sig plötsligt på toppen av ett litet berg. Som av en händelse fanns en perfekt plats för skogsbad på andra sidan - en bädd av grönska och urskog som omsluter besökaren. Ibland kan hälsa kännas väldigt enkelt!
Begreppet “existentiell hälsa” kan så klart uppfattas flummigt. I ett internationellt och historiskt perspektiv är det dock allt annat än flummigt. Österländsk hälsa har t.ex. ofta en holistisk syn på människan med många fler delar av hälsa än de traditionellt västerländska. Jag kan tipsa om Doctor Diamantis Koukouvinos bok Nyckeln till din hälsa: självläkning med kinesisk medicin. Varför inte fundera på ayurveda eller yogans olika chakran, som talar om människan som en helhet av energiflöden bestående av många delområden. Mycket av det här kopplar an till just existentiell hälsa. Det är därför också mycket glädjande att regeringen har skickat ett uppdrag (se här) till Folkhälsomyndigheten att undersöka hur arbetet med just existentiell hälsa kan utvecklas i Sverige! FHM har hittills delredovisat uppdraget, men helheten presenteras inom bara någon vecka (3 mars). Resultatet återkommer givetvis inom snar framtid i en blogg i närheten! :)
Avslutningsvis vill jag också nämna några ord kring hur företagsprocessen går framåt. Min tanke var att stora delar av sportlovet skulle ägnas åt att bygga vidare på hemsidan för att kunna lansera den senare i vår. Tyvärr gjorde influensan ett besök här hemma så hemsidan har fått vila. Ett tips till alla som någon gång ska skapa en hemsida - avsätt mycket tid! Det kommer bli alldeles fantastiskt bra till slut, men det tar mycket tid med både det tekniska och retoriska upplägget. Med det sagt vill jag även tipsa om att fundera på vad som ger just dig mening i livet och ägna dig åt fler sådana stunder. Har du svårt att hitta meningen eller att vara närvarande i de stunderna? Hör av dig så hjälper jag gärna till! Oavsett var du hittar din existentiella hälsa är naturen en bra startpunkt - välmående kommer trots allt helt naturligt med naturen! Kärlek till er alla❤️

Var länge sedan jag läste din blogg. Det här var ett väldigt proffsigt inlägg som verkligen var värt att läsa. Fortsätt ditt fina arbete, Fredrik. Framåt... /Joakim
Det här tycker jag är intressant! Definitionen av hälsa som avsaknad av ohälsa kan absolut vara bristfällig och misstolkas som att livet inte får kännas. Det borde innebära att är du ledsen, arg, småstressad över vardagen eller liknande naturliga känslor, så har du psykisk ohälsa. För att inte tala om alla små krämpor och kroppens försök att signalera sitt status till dig(sig själv?) ska definieras som ohälsa och till alla pris ska bort (vilket sällan går). Det borde innebära att större delen av mänskligheten (alla?) lever med ohälsa. Det är ett lite ”träligt” sätt att se på livet.
Jag gillar verkligen ”meningen i livet”. Det fokuserar mer på att må bra (hälsa) oavsett vilka eventuella fysiska eller psykiska förutsättningar man…