top of page

Konsten att pausa

Först och främst, tusen tusen tack för alla fina tips som har kommit in när det gäller marknadsföring! Det är verkligen en förmån att ha så fina människor i min krets. Extra många diskussioner har jag haft med några av er så extra stort tack till Lars, Eric, Emil och Janne - tack! Tipsen som har kommit in kring hemsida och andra marknadsföringskanaler har ibland varit samstämmiga, och ibland varandras raka motsatser, så nu ska jag processa hur jag ska gå vidare. Det är ingen brådska så jag ska låta tankarna landa innan jag fattar beslut. När det kommer till sådana här praktiska frågor som jag inte alls behärskar har jag en tendens att stressa upp mig, och då är det tur att företaget ska handla om motsatsen - återhämtning och lugn. Ännu mer tur för mig just nu är att jag i förra blogginlägget utlovade en diskussion kring konsten att pausa, vilket självklart är vad dagens blogginlägg ska handla om.


Att ta en paus när man blir trött, sliten eller när det känns som för mycket är så klart en självklarhet och något som även har varit känt inom forskningen under en lång period. Här lyfts vikten av återhämtning på jobbet i en studie från Lunds universitet. Att pausa är verkligen inte raketforskning, men ändå tycks vi som samhälle ha gjort det till just raketforskning att ta en paus eftersom många av oss hellre jobbar ikapp under delar av lunchen, planerar nästa moment istället för att ta eftermiddagspromenaden eller multitaskar under förmiddagskaffet för att slå ihop kaffedrickandet med både mailande och toalettbesök. Min något överdrivna bild till trots, så vill jag problematisera vårt förhållande till det mest naturliga som finns; att ta en paus. Studien ovan lyfter vikten av att individualisera pausen som något unikt för varje individ, arbetsplats och situation för att må bättre. Att ta en paus ska alltså inte vara ett sätt att öka prestationen eller effektivisera arbetsprocesserna, även om det råkar vara en positiv bieffekt. En paus är till för att ge individen återhämtning och välmående. För min personliga del har jag insett att jag behöver komma ut i naturen för att hitta värdefull återhämtning, oavsett om det sker i solsken som i bloggens första bild, eller i regn som här nedan. Båda bilderna tagna i veckan nära min arbetsplats.

Det intressanta i studien ovan tycker jag är den individuella upplevelsen av vad som ger återhämtning, att vi är olika gällande behoven under vår paus. För att återupprätta pausens status och på nytt göra det till något helt naturligt att ta en paus tror jag att många av oss kan behöva några tips längs vägen. Om vi ska utgå från studien ovan tänker jag mig något sådant här:

  1. Analysera dina behov. Varför behöver just du en paus och vilka behov behöver din paus uppfylla? Har man inte svar på det här är risken att pausen blir verkningslös. Behöver du en paus för att du inte trivs på ditt jobb är mitt råd att byta jobb.

  2. Fundera över vilka strategier du behöver för att kunna identifiera stunder av stress, och avbryta det du gör för att ta en paus istället för att stressa vidare med tunnelseende. Alltså, vilken trigger behöver du för att skippa att jobba ikapp under lunchen, ta den där eftermiddagspromenaden och njuta till fullo av förmiddagskaffet utan att multitaska? Det går att ignorera kroppens signaler om återhämtning en period, men till slut behöver vi alla lyssna inåt, och för många av oss behövs det någon form av strategi för att kunna lyssna på oss själva i stressiga stunder.

  3. Reflektera över vad du ska göra under din paus för att få bästa möjliga återhämtning. Den finska forskaren Liisa Tyrväinen, som har skrivit mycket kring naturens positiva hälsoeffekter, visar i den här studien att naturen är ett väldigt bra val för att hitta återhämtning och släppa stress. Studien kommer fram till att kortare besök (15 min./dag eller 5 tim/månad) i urban naturmiljö (stadsnära skog, parker etc.) ger tydlig stresslindring. I Sverige är vi rätt bra på urban naturmiljö så jag misstänker att de allra flesta av oss har tillgång till någon form av natur i närheten av vårt jobb. De allra flesta bör också ha möjlighet att avsätta 15 min./dag för att pausa. 

  4. Sista steget handlar om metoder för att få ut maximalt av din paus i naturen. Att vistas i naturen är bra, men att lyckas stänga av den inre planeraren för att till fullo ge sig hän åt återhämtningen är ännu bättre. Här är min rekommendation för att nå dit: skogsbad med mindfulness och meditation.


Precis den här processen är en av de saker som jag riktar in mig på med mitt företag, att hjälpa individer att hitta återhämtning i naturen för att må bra, eller hur företag kan skapa förutsättningarna för att arbetsgruppen ska kunna hitta den återhämtningen. En intressant fråga är om det finns olika typer av skog som är bättre eller sämre lämpad för att ge återhämtning. Det enkla svaret är att all natur ger en återhämtande effekt, så gå ut och pausa i naturen. Det mer komplicerade svaret får vänta till nästa veckas blogginlägg.


Jag vill i anslutning till den här diskussionen avslutningsvis också nämna vikten av återhämtning i form av välmående tillsammans med nära och kära. Jag hade turen att fylla 40 år för några veckor sedan och har haft den ännu större turen att min fantastiska familj och underbara vänner har ordnat diverse partaj. Enormt tack för härligt firande från familjen för några veckor sedan! Lika stort tack för helgens firande och fina återhämtning till Karin, bästa kusin Martin, Frida, Erika, Benjamin, Tobbe, Sophia och Josefin. Stort tack till Josefin för underbar lektyr om att sova ute, och enormt tack till Karin och barnen för härlig bok om naturens skafferi! Mycket natur blir det men det kanske inte är så konstigt - välmående kommer trots allt helt naturligt med naturen! Kärlek till er alla❤️


 
 
 

Comments


Inlägg: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2024 av Naturligt steg. Skapat med Wix.com

bottom of page