Naturens krafter
- Fredrik Dannsäter
- 3 nov. 2024
- 4 min läsning

Vilket häftigt skådespel naturen bjuder oss på! Senaste veckans färgsprakande lövträd har följts upp med vackra solnedgångar och rejäla vindar som verkligen visar på naturens vackra och häftiga krafter. (Jag vill tydliggöra att jag här inte syftar på klimatförändringarnas extremväder som har fått tragiska följder den senaste tiden. Den utveckligen förtjänar all respekt och diskuteras i flera andra forum. Det är den naturliga variationen inom vädrets krafter som jag beundrar och tar upp här.) Vädret passar för övrigt alldeles utmärkt som skådeplats för helgens högtider, såväl Halloween som Allhelgona. Jag lägger därför in en bild från ett Halloweenbesök på fantastiska Kolmården nedan. Vid sidan av allt det som erbjuds inom ramen för Kolmårdens verksamhet ska man inte glömma bort att se sig om; naturen är fantastiskt vacker, lugnande och energigivande i Kolmårdsskogarna. Den här veckans blogg kommer dels att handla om just väder, men också så klart om att avslöja förra inläggets smultronställe och diskutera vilka aktiviteter jag gärna genomför i den miljön.

Förra inläggets smultronställe var… trumvirvel… Trädgårdsföreningen i Linköping. Jag har tidigare diskuterat vikten av den stadsnära naturen utifrån olika forskningsrapporter, och vad kan vara mer stadsnära än en central park. Om man söker den vilda naturen finns givetvis andra platser att besöka men precis som den här studien tar upp finns flera karaktäristiska drag i en park som enligt forskningen ger lugn och återhämtning. Mycket handlar då om blandningen mellan naturlandskap och kulturlandskap med sociala ytor som ger goda möjligheter till mötesplatser. Just Trädgårdsföreningen är väldigt väl anpassad för det som förra blogginlägget tog upp, att ge barn möjlighet till en närmare relation till naturen. Här har t.ex. Naturcentrum, som jag tidigare nämnt, sin fina verksamhet som syftar till just det. Stort tips att besöka den!
Vad ger Trädgårdsföreningen för min del i mitt nystartade företag? Jo, det är en plats med en fin blandning av natur och mer öppna gräsytor. Här finns alltså goda möjligheter till de nämnda sociala ytorna. Eftersom platsen dessutom ligger nära många centrala arbetsplatser ser jag en god möjlighet för många besökare att ta del av aktiviteter tillsammans, såsom naturyoga, kanske i form av morgonyoga strax innan jobbstart, precis efter jobbslut, eller varför inte som lunchyoga! För att koppla an till ett tidigare inlägg kring pauser under arbetsdagen: vad kan vara en bättre paus än ett besök i stadsnära natur med lugnande energi via naturyoga? Jag har tidigare fått frågan hur naturyoga skiljer sig från yoga. Naturyoga började som ett pedagogiskt verktyg för att arbeta med barn och ungdomar där grunden låg i just relationen till naturen. Begreppet används dock även i bredare betydelse för just yoga i naturen, men oftast inte med fokus på avancerade yogaställningar utan snarare på att känna in naturens energi. Det är också just det jag vill erbjuda, men med olika nivåer beroende på behov av fysisk utmaning. Fokus ligger dock på just kontakten med naturens energi för att få lugn. Det är något jag tror skulle passa alldeles utmärkt i just Trädgårdsföreningen!

Jag vill återknyta till mina inledande tankar om naturens och vädrets krafter just nu. I veckan fick jag nämligen en fråga via en bekant från en kommande möhippa om det skulle vara möjligt att genomföra skogsbad tillsammans som en lugnande aktivitet. Ett självklart “ja” på den frågan från mig! Den intressanta följdfrågan rörde just väder, och det är en fråga jag redan har fått flera gånger: “Vad händer om det är dåligt väder?” Den här frågan berör så klart allting inom mitt nystartade företag eftersom min plan är att genomföra allting 100% utomhus. Det innebär att alla aktiviteter genomförs oavsett väder. Alltså gäller den gamla devisen “kläder efter väder”, även i form av risken att bli lerig av diverse övningar på marken. Givetvis är det något som jag informerar om när företagandet har kommit igång mer. För min personliga del kan en grå dag av blåst och regn i vissa fall ge mig ett större lugn än en grön solig sommardag då det ger en sådan tydlig koppling till naturens kraft. Våra sinnen påverkas också starkt av både blåst och regn, vilket gör ett skogsbad med mindfulness extra givande i sådant väder. En tidigare kund beskrev också just ljudet av vindens ”vandring mellan träden” som väldigt rogivande. Det finns så klart också forskning på hur vi påverkas av vädret och här är en sammanfattning av en studie i Storbritannien som visar att vi inte når större välmående i någon särskild typ av väder, även om många tror att soligt väder bör innebära just det. Alla vädertyper är alltså lika fantastiska! MEN det finns ett undantag. Utgör besöket i skogen en risk för skada ställs aktiviteten så klart in. Ligger vädret inom mer normala förhållanden är naturens och vädrets krafter positiva för vårt välmående, enligt mig.
Avslutningsvis skickar jag med en ny sammanställning bilder från ett av mina smultronställen, den här gången en av mina absoluta favoriter! Gissa friskt var detta kan vara. Om ni inte vet är mitt tips att ni går ut i naturen och ser om det går att identifiera någon av platserna på bilderna. Lycka till och kom ihåg; välmående kommer helt naturligt med naturen! Kärlek till er alla❤️

Comments