top of page

Olika typer av natur?

Tips, hjälp och stöd har fortsatt komma in i mängder gällande alla praktiska frågor jag lyfte i förrförra bloggen. Så på nytt - enormt stort tack till alla som engagerar sig och hjälper till! Jag försöker ta en sak i taget och låter det ta sin tid, och i det här blogginlägget är det tid för att ta upp det jag utlovade i förra bloggen - huruvida olika typer av natur är mer respektive mindre gynnsam för hälsan. Innan jag kommer dit skulle jag dock vilja lyfta en av frågorna som har dykt upp i olika samtal med er som kommit in med tips: bokföring. Det är ett typiskt “nödvändigt ont” för mig på min företagsresa och jag känner mig lätt oroad att jag aldrig kommer att lära mig. Därför har den här helgens härligheter med familj och vänner i naturen varit extra välbehövligt - både energigivande och lugnande! Av den anledningen börjar jag också det här inlägget med en utblick över en sjö i närheten innan jag beskriver arbetet med bokföringen.


Efter att ha kontaktat Skatteverket i början av veckan insåg jag att bokföringen behöver komma igång direkt, och eftersom jag inte har någon kunskap alls inom området har jag ägnat veckan åt att försöka läsa in mig på just bokföring. Det logiska i debit, kredit, olika kontokataloger med specifika kontonummer för olika affärshändelser och allt annat som hör till bokföring blåser rakt förbi mig. Eftersom jag var medveten om min okunskap var min ambition inledningsvis att använda ett bokföringsprogram som kan ge vägledning i bokföringen. I mitt fall handlade det om ett bokföringsprogram med ett litet förbehåll; det behöver vara gratis eftersom jag inte vill dra på mig fler kostnader. Jag har sedan en tid tillbaka haft siktet inställt på ett specifikt gratisprogram med goda omdömen, och har därför prioriterat bort att sätta mig in i bokföringen. Döm min förvåning när jag i början av veckan insåg att gratisversionen har tagits bort! Tyvärr lyckas jag inte hitta något annat bra gratisprogram. Därför lutar det nu åt att göra bokföringen manuellt på specifika dagbokspapper. Jag är dock fortsatt förvirrad och tar tacksamt emot tips om bra gratisprogram för bokföring samt en enkel beskrivning av vad jag behöver för att kunna sköta bokföringen på bra sätt (t.ex. pärm, kontokatalog, verifikationer, dagbokspapper, arkivbeständig penna, kvittorulle?)

Från det onaturliga i bokföringsvärlden till det naturliga i naturvärlden! Förra veckans inlägg handlade om att ta pauser i naturen, och jag väckte frågan om typen av natur spelar roll för effekten på hälsan. Här finns mängder av forskning med olika kriterier, och jag ska försöka förtydliga med bilder från helgens naturbesök. Jag vill först nämna Åsa Ottossons rapport “Naturen som kraftkälla” där flera kriterier nämns med en bredare inriktning på all form av natur. Liknande tankar återfinns i en rapport från Naturvårdsverket men med viss riktning mot den mer stadsnära naturen. Båda de här studierna lyfter bl.a. nedanstående som viktigt för att naturen ska ge återhämtning. Se bild ovan för ett exempel.

  • Naturligt bildad, som “vild” natur

  • Diversifierad miljö med stor artrikedom

  • God sikt med öppna vyer som t.ex. gles skog, utsikt över vatten eller från en klippa

  • Skyddad med möjlighet till avskildhet

  • Upplevas “rofylld” och trygg


Eftersom människor generellt inte har tillgång till den vilda vidsträckta miljön varje dag har mycket forskning ägnats åt att analysera just den stadsnära miljön. Specifikt fokus har riktats på s.k. parkkaraktärer, som t.ex. den här studien, för att kunna skapa stadsnära natur som är givande för hälsan. Där har forskningen landat i ytterligare kriterier. Bild nedan.

  • Kultiverad, t.ex. park med skulpturer blandat med natur

  • Sociala ytor med goda mötesplatser

  • Sammanhållen med enhetlighet i mönster och intryck

Den stora frågan som väcks är så klart om vi nu alla ska gå runt och leta efter natur med alla de här kriterierna. Tursamt för oss alla är forskningen enig om att det absolut viktigaste är att vistas i någon slags natur, och att vi kan lita på våra egna inre preferenser för vilken typ av skog som känns bra i en given situation. 


Avslutningsvis vill jag tillägga att de här kriterierna är väldigt viktiga för min del eftersom jag ska hjälpa människor till välmående med hjälp av naturen. Jag har så klart därför också hittat mina egna smultronställen runt om Linköping och kommer framöver att lägga ut bilder från just de ställena. Min tanke är att ni som läser blogginläggen ska få gissa var de här platserna finns. Kanske är det några grenar, stenar eller stigar som känns bekanta? Kommentera i så fall gärna inlägget och gissa! Första smultronstället blir också det som har beskrivits i det här blogginlägget, och till er hjälp avslutar jag inlägget med ett litet collage från helgen. Kom ihåg att ge er ut i naturen, för välmående kommer helt naturligt med naturen! Kärlek till er alla❤️


 
 
 

Comments


Inlägg: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2024 av Naturligt steg. Skapat med Wix.com

bottom of page