top of page

Relation till naturen


Dags för nytt blogginlägg och jag vill inleda med en magisk soluppgång jag upplevde för ett par veckor sedan. Det är ett stort tips till alla att börja dagen med en stund i naturen, helst i anslutning till soluppgången om det är möjligt för att få både lugn och energi. Jag tänkte fortsätta med att ta vid där förra blogginlägget avslutades genom att avslöja var i vårt avlånga land förra inläggets smultronställe återfinns. Först en snabb tillbakablick för att fräscha upp minnet: förra bloggen handlade bl.a. om olika kriterier för hälsofrämjande natur och hur viktiga de kriterierna är för min del i det kommande företaget. Som exempel visade jag bilder från ett av mina smultronställen och beskrev förra helgens Halloweenäventyr med härliga vänner. Jag frågade om någon kände igen platsen på bilderna. Kopplat till förra inlägget diskuterades också skillnaden på den vilda vidsträckta naturen och den stadsnära mer tillrättalagda. Det är en diskussion som utvecklas ytterligare i detta inlägg.


Först och främst ska första smultronställets plats avslöjas! Särskilt många gissningar har inte inkommit, förutom från personerna som var med. Platsen jag sökte var Bestorp, drygt två mil söder om Linköping vid sjön Stora Rängen. Se ytterligare foton nedan. Det är en fantastiskt härlig plats som innehåller flera av de nämnda hälsofrämjande kriterierna för natur. Framförallt är det för min del en plats som ger extra lugn och energi eftersom vi har tillbringat mycket tid här tillsammans med vännerna Tobbe och Sophia de senaste dryga 20 åren, såväl midsomrar som höstmys. Vi har haft den stora förmånen att återkommande kunna besöka Ekebo, ett underbart hus inom Tobbes släkt beläget på en väldigt rogivande plats i Bestorp. För er som söker härliga vandringsleder förbi flera sjöar och stora ekhagar rekommenderar jag starkt att besöka Bestorp med omnejd.

I anslutning till våra återkommande besök i den här naturmiljön vill jag lyfta en intressant tidningsartikel i Östgöta Correspondenten 2024-10-19. Tove Scherman skriver här om forskaren Johan Kjellberg Jensen vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap på Lunds universitet. I artikeln nämns inledningsvis fördelarna med närhet till natur och biologisk mångfald, vilket beskrivs gynna “...rörelse, återhämtning, kognitiv utveckling och barns immunförsvar.” Vidare nämns att den starka relationen till naturen inte bara är bra för vår hälsa utan även en förutsättning för att vilja bevara naturen, samt att den relationen grundas i barndomen. Jensen ser en minskning i barns relation till naturen, vilket riskerar leda till att den växande generationen missar naturens hälsofrämjande aspekter och i det långa loppet inte utvecklar samma intresse att bevara naturen - så klart väldigt oroande! Orsakssamband nr 1: mer natur i barnets närhet och större artkunskap leder till starkare relation till naturen. Orsakssamband nr 2: ju högre inkomst och utbildning föräldrarna har, desto mer tid i naturen och desto högre artkunskap hos barnen. Sammantaget landar artikeln i två huvudsakliga rekommendationer:

  • planera för stadsnära natur i alla områden så att alla får möjlighet att besöka natur.

  • vuxna förebilder med riktade insatser för att hjälpa barn utveckla en relation till naturen, t.ex. gemensamma aktiviteter i naturen för att undersöka och lära sig kring både djur och natur.


Den här typen av forskning är viktig för oss alla och för den värld vi lämnar över till den växande generationen. Förhoppningen är så klart att kunna råda bot på den nedåtgående trenden inom barns relation till naturen. Som förälder inspireras jag direkt att ta ut barnen på spännande äventyr i naturen, om det så är lekar, grillning eller hundpromenader. Som entreprenör vill jag så klart också skapa de här möjligheterna för ännu fler barn. Personligen riktar jag mig inte specifikt mot artkunskap och biologisk mångfald. Det finns många andra som kan det betydligt bättre än vad jag kan. Däremot vill jag fokusera på flera andra områden, som t.ex. kulturlandskapet där historia kan levandegöras genom att se vilka som tidigare vandrat i vår värld och vad de har lämnat efter sig. Allt det naturen erbjuder i form av mystik och lek är också områden som jag fokuserar på när det gäller aktiviteter för barn, och detsamma gäller friluftsliv i stort för att skapa positiva stunder tillsammans med naturen.


En väldigt viktig lärdom jag tar med mig från artikeln (och annan forskning) är att främst verka inom mer stadsnära natur för att få effekt. Mina kommande smultronställen kommer därför istället att fokusera på den mer stadsnära naturen. Här kommer således smultronställe nummer två som många av oss når och ser dagligen. Nästa blogg kommer att handla om vad just den här platsen har för förutsättningar när det gäller naturens positiva effekter. Kan någon lista ut var bloggens sista bildcollage kommer ifrån?


I väntan på nästa blogginlägg vill jag på nytt skicka med några tankar från Jensens forskning: “för att barn ska knyta an till naturen behövs förebilder i form av vuxna som inspirerar”. Låt oss alla därför följa Jensens råd för såväl barnens som vår egen skull och ta oss ut i naturen, för välmående kommer helt naturligt med naturen! Kärlek till er alla❤️


 
 
 

Comments


Inlägg: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2024 av Naturligt steg. Skapat med Wix.com

bottom of page