top of page

“The power of slow”


Nyåret har passerat och vi lever nu i 2025! Spännande tider! Jag spenderade nyåret med familjen i Stockholm under några helt underbara dagar. Det blev härligt umgänge, lek i snön och många stunder i naturen. Det nya året inleddes på allra bästa sätt med fin naturstund och isbad i havet - härligt men rejält kallt! Suddig bild nedan. Som jag skrev i förra blogginlägget finns en stark kraft för förändring i just ett nytt år, så nu är det dags för mig att öka tempot på min egen resa mot företaget. Det här inlägget kommer dels att beröra det, men också begreppet “tempo”. Hur ser det egentligen ut i världen med just tempo?

Först vill jag dock inleda med att beskriva var förra inläggets smultronställe ligger. Bilderna kommer från ett av mina absoluta favoritställen inom Tinnerö naturreservat: Frökärrskullens gravfält. Inte nog med att det är en fantastiskt lugnande miljö fylld av vackra gamla ekar, och på sommaren helt täckt av vitsippor, det är också en plats där historiens vingslag är extra tydliga. Det känns långt in i kroppen att människor har levt här i många århundraden; nästan så att det går att se tågen av familjer som genom historien har vandrat uppför sluttningen till den gamla grav som ligger på toppen av kullen. Se bilden nedan. Som historielärare är det här en otroligt intressant miljö, och den passar även ypperligt in i företaget. Här får jag möjlighet att erbjuda historiska vandringar. Min idé är dock att göra det på ett lite annorlunda sätt i form av mer aktiva upplevelser, t.ex. i form av ledtrådar i en jakt på kunskap eller i ett rollspel för att lösa olika gåtor. Det kan bli mycket spännande, och ett utmärkt sätt även för skolungdomar att komma ut i naturen för energi och återhämtning på ett glädjefyllt och lärorikt sätt. 

Över till mitt nästa steg på företagsresan. Jag har under en period känt att jag behöver höja tempot för att utveckla företaget vidare, t.ex. skapa en ordentlig hemsida, sätta samman riktiga paket som jag erbjuder, sätta fasta priser, ta kontakt med samarbetsorganisationer, starta upp sociala medier i företagets namn HeltNaturligt Dannsäter osv. I den här processen har jag fått olika tips, och här om dagen nämnde någon ”go with the flow”. Det väckte funderingar hos mig vilket “flow” vi pratar om med det här uttrycket. Vad är vårt naturliga “flow”? Arbetslivets? Samhällslivets? Naturens? Är “flowet” detsamma i olika länder och över tid? Det slog mig att förra årets (tror jag) nationella prov i Engelska 5 lyfte forskning inom området. Måhända en oväntad källa för inspiration i det här sammanhanget, men möjligheter finns överallt om man bara är mottaglig för det världen ger oss! Lite googling senare har jag nu letat upp studierna. Materialet utgörs av Robert V. Levines studie The Pace of Life från 90-talet som kompletterats med en uppföljningsstudie av psykologen Richard Wiseman. Forskningen fokuserar på att mäta tempo, i det här fallet något så basalt som hur snabbt människor går. I korthet menar studien att tempot skiljer mellan olika delar i världen men med den gemensamma nämnaren att tempot har höjts kraftigt i världen över tid. Konsekvenser av det här tycks förvisso vara högre levnadsstandard men också fler stressrelaterade sjukdomar och mindre tid att hjälpa sina medmänniskor. Studien rekommenderar varken högt eller lågt tempo, utan undersöker enbart tempot och de skillnader som finns. Jag fascineras ofta av sådana skillnader i tempot mellan naturen och samhället, vilket är extra tydligt för mig med kontrasten nedan mellan en lugn solnedgång och den fartfyllda motorvägen mellan Stockholm och Linköping.

Den andra delen av materialet vid provtillfället i engelska tar mycket tydligare ställning under namnet The Power of Slow, som har utvecklats till en hel rörelse i världen. Författaren Carl Honoré med boken In Praise of Slow är en av de drivande krafterna i rörelsen som går att läsa om här. Sammantaget handlar det om att leva livet i ett sådant tempo att vi är närvarande och njuter av stunden, samtidigt som vi får saker gjort på rätt sätt istället för snabbast möjliga sätt. Mindfulness är alltså en stor grundsten i den här rörelsen. Jag älskar de här tankarna och ska försöka styra min resa framåt på just det här sättet. Alla delarna jag nämnt ovan ska göras, men det får också ta sin tid så att det blir en njutbar resa som blir rätt istället för stressad. Den resan kan innebära att blogginläggen kommer att påverkas kommande tiden då jag förr eller senare ska utveckla en större hemsida. Om inläggen dröjer kan ni alltså veta att allt är som det ska vara!


Avslutningsvis vill jag lägga till min egen twist på studierna jag nämnt och även på rörelsen The Power of Slow. Dessa tycks inte fokusera på naturen såsom jag gör och det vill jag så klart lägga till! När vi pratar om “go with the flow” tänker jag att det flow vi ska eftersträva är vårt naturliga flow och inte det stressade tempo som studierna indikerar. För mig finns fantastiska läromästare i naturen och djuren. Se t.ex. den avslutande bilden på huskyn Vilja som njuter bland löven - en väldigt vacker färgkombination i mina ögon, och dessutom en naturlig lugn paus i en mysig lövhög! Mitt tips: ta en promenad i närmsta natur och känn in hur du kan leva i ditt rätta naturliga tempo. Jag följer gärna med och vägleder vid behov. Välmående kommer trots allt helt naturligt med naturen! Kärlek till er alla❤️


 
 
 

Yorumlar


Inlägg: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2024 av Naturligt steg. Skapat med Wix.com

bottom of page