top of page

Varför rutiner?

Rutiner - hur torrt, torftigt och tråkigt låter inte det? Jag har skrivit en del inlägg om just rutiner men aldrig riktigt gått in på detaljer vad rutiner innebär för mig. Utan detaljerna om varför och hur kan den mentala bilden som dyker upp så klart bli just torr, torftig och tråkig. Det kan förhoppningsvis ändras med det här inlägget som utgör starten på en serie filmer och inlägg om just rutiner. Fokus är rutiner för att må bättre genom att införa mer natur och mer naturliga inslag från mänsklighetens historiska livsstil för att stötta oss i de vardagliga situationer vi stöter på i dagens värld. Steg ett är att överhuvudtaget vilja hitta rutiner i livet och då kan det vara bra att förstå syftet med dem. Dagens inlägg fokuserar därför på följande: varför rutiner?


Utifrån ett vetenskapligt perspektiv är det tydligt - hälsosamma rutiner gör oss friskare fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt. Då pratas det ofta om rutiner i form av sömn, kost och träning. Många lyfter också in rutiner för mer sociala aspekter, som att umgås med familj/vänner och ha egentid, medan andra tar upp mer existentiella rutiner för att visa tacksamhet och målbildsarbete för personlig utveckling. Här är ett större forskningsprojekt inom The World Psychiatric Association i samband med bl.a. Karolinska Institutet i Sverige som handlar om vikten av rutiner för en starkare mental hälsa. Kortfattat: ät, träna, sov och lev på ett hälsosamt sätt så kommer du rätt långt.


Utifrån ett flummigare perspektiv vill jag lyfta vikten av rutiner för våra livsdrömmar. Många av oss är drömmare, och ibland vet vi precis vad vi vill. Våra innersta önskningar kan handla om både stort och smått; vem jag vill vara, vad jag vill göra eller hur jag vill leva mitt liv. I andra lägen har vi mycket svårare att veta vad vi vill, och ibland tar vi oss inte ens tiden att känna efter. Rutiner kan vara ett sätt att både hitta vad vi vill och att kunna nå dit. En rutin för att ta pauser och lära sig lyssna på sina inre signaler kan på sikt leda till att man också lär sig förstå sina innersta önskningar och hittar sin dröm. En rutin för att leva på ett sådant sätt som drömmen innebär kan leda till att önskningarna också förverkligas - lev rutinerna som om du redan levde din dröm. På tal om att leva sin dröm vill jag rikta stort tack till bästa Erik för den fantastiska bilden nedan där ett framtida jag i form av en trästaty tycks ha levt min dröm! Tack! Kom gärna med tips på hur jag kan använda den fina bilden på bästa sätt i den här företagsprocessen.

Det svåra med rutiner i allmänhet är att bli medveten om vilka vardagliga beteendemönster och situationer som har blivit rutin, och hur de rutinerna påverkar hälsan, samt att ha kännedom om vad just du behöver för att må bättre. Det svåra med att införa nya rutiner är att hjärnan strävar efter att undvika förändring eftersom det kräver mer energi. Det biologiska perspektivet pratar om hjärnans plasticitet och att den utvecklas med det vi matar den med. Har vi matat den tillräckligt länge med vissa beteenden blir det svårt att införa något nytt. Det kognitiva perspektivet nämner även att hjärnan begränsar oss genom begreppen selektiv perception och konfirmeringsbias - i korta drag strävar den efter att bekräfta det vi redan vet och gör. Nya rutiner är därför något av det svåraste som finns! För att lyckas med nya rutiner behöver det vara enkla justeringar av rutinerna men som ändå skapar stor positiv förändring. Här skriver studenthälsan på Karolinska Institutet om just nya rutiner på ett enkelt och överskådligt sätt, med tillägget att en ny rutin måste få ta tid att sätta sig (uppåt 2-3 månader).


Forskning inom stress och hälsa nämner ofta olika vardagliga beteendemönster och situationer som många av oss kämpar med; situationer som orsakar olika typer av ohälsa. Det handlar ofta om” omedvetna” vardagliga rutiner som påverkar hälsan negativt, t.ex. hur vi startar vår dag eller hur vi får återhämtning på jobbet. Det gemensamma för många av dessa är att det också är situationer som skulle kunna avhjälpas med förhållandevis enkla medel i form av natur och naturliga inslag från mänsklighetens historiska livsstil. För mig handlar rutinerna om just det, hur vi kan leva mer naturligt och få in mer natur i våra liv för att hitta rutiner vi mår bra av och som är anpassade efter vårt uråldriga biologiska system. Här vill jag tipsa om Åsa och Mats Ottossons bok Närmare naturen - om varför vi mår bra därute. Den sammanfattar på ett fint sätt hela området gällande hälsa med natur. Där finns det många lärdomar att göra.


Avslutningsvis vill jag bjuda in er att följa med på min djupdykning i “the rabbit hole” av rutiner när jag försöker bryta isär en vanlig dag för att se hur mer naturliga inslag kanske kan hjälpa till ett ökat välmående. Häng med via filmklipp på Instagram/Facebook och här via bloggen den kommande tiden. Kanske har du lite extra tid för att hitta nya rutiner så här i semestertider? Kanske hittar du något tips om en enkel justering av vardagsrutinerna för att må bättre, eller kanske t.o.m. uppnå eller hitta det som just du drömmer om? Precis som vanligt är alla givetvis välkomna att följa med mig ut i naturen, kanske till platsen nedan i solljuset mellan träden - välmående kommer ju helt naturligt med naturen! Kärlek till er alla❤️


 
 
 

Comments


Inlägg: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2024 av Naturligt steg. Skapat med Wix.com

bottom of page